Anja de Crom deelt haar kennis.

 

Meer weten? Klik hier.

Spam via formulier? Dus niet!

AcyMailing inschrijfformulier maken met antispam

Nieuwsbrieven versturen vanuit je website, het kan met AcyMailing. Maar de gratis starter editie heeft in het aanmeldformuliertje geen mogelijkheid om spam te voorkomen. Hoe regel je dan dat je website niet overladen wordt door spamrobots die duizenden aanmeldformuliertjes invullen? Je kunt de betaalde editie aanschaffen – of een aangepast aanmeldformulier maken in RSForm!Pro.

Misschien was het je al opgevallen, misschien ook niet, maar: je kunt lid worden van mijn nieuwsbrief met Joomla! nieuws en tips (het aanmeldformuliertje staat op de pagina die je nu bekijkt!). Voor het versturen van die nieuwsbrief gebruik ik de extensie AcyMailing. Dat is een compleet pakket, verkrijgbaar in verschillende gradaties. Omdat ik nog niet zeker wist of het wel iets voor mij zou zijn, koos ik de Starter Editie. Die is gratis, en we blijven Hollanders natuurlijk. Uitbreiden kan altijd nog.

Ik begon met het inrichten van de extensie, het maken van een template voor mijn nieuwsbrieven en het samenstellen van lijsten van abonnees. En ik wilde een aanmeldformuliertje maken. Daar heeft AcyMailing een handige module voor, dus die zette ik aan… en toen ontdekte ik dat-ie maar twee velden had: eentje voor de naam en eentje voor het mailadres. Dat is genoeg, zou je denken. Toch niet: want formuliertjes waarin je alleen maar een naam en een mailadres hoeft in te vullen zijn zeer interessant voor spamrobots.

Captcha toevoegen?

Ik moest dus een manier vinden om te voorkomen dat mijn website overspoeld zou worden door robots die namen en mailadressen gingen invullen. Oftewel: een captcha aan de formulieren toevoegen. Een captcha is een code die wordt gegenereerd op z’n manier dat robots hem niet kunnen lezen, maar mensen wel. Een mens tikt die code over in een vakje op het formulier en zo hou je de robots buiten.

Allereerst ging ik dus op de website van AcyMailing kijken of je zo’n captcha zou kunnen toevoegen aan de standaard aanmeldmodule. Dat kon wel, maar niet in de gratis versie. Dat was een kleine tegenvaller. Maar, zo redeneerde ik, misschien krijg je wel helemaal geen spam en ben ik gewoon paranoïde. Ik zocht naar forumpostings over spam via aanmeldformulieren en stuitte op de post van iemand die maar liefst 4000 aanmeldingen in drie minuten tijd had gekregen. Oké, dus een captcha-achtig iets was wel nodig.

Hm... een eigen formulier dan?

Nou ben ik fan van formulieren (daarover in een andere blog meer), en dat er een moment zou komen waarop ik me zou afvragen of ik hiervoor niet een aangepast formulier zou kunnen gebruiken, stond als een paal boven water. Ik gebruik RSForm!Pro voor formulieren en besloot te zoeken op RSForm! Pro – AcyMailing integration. En bingo: ik vond een script op de website van AcyMailing: https://www.acyba.com/acymailing/127-acymailing-rsformpro.html.

Vanaf dat moment was het makkelijk. Ik installeerde de RSForm!Pro module (waarmee je formulieren in een module kunt laten zien). Ik maakte een formulier waarin de velden naam en email voorkomen, plus een antispam veld. Je kunt daarvoor de antispam functie van RSForm!Pro gebruiken, of een veld waarin je vraagt naar iets waarover nagedacht moet worden, of een verborgen veld. Ik koos voor de optie 'iets waarover nagedacht moet worden'. Omdat RSForm!Pro zo lekker veel mogelijkheden heeft, had ik er nog veel meer aan kunnen toevoegen. Maar ik wilde mijn formulier lean, mean en spamless, dus ik vond het prima zo.

Ik haalde het script van de website van AcyMailing en kopieerde dat naar de juiste plek in mijn formulier (Eigenschappen -> PHP scripts -> onderste vak: scripts die uitgevoerd worden na verzending). Ik verving de standaard veldnamen in het script door de namen van mijn formuliervelden voor naam en email. Ik gaf het nummer in van de nieuwsbrieflijst waarvoor nieuwe inschrijvers aangemeld moesten worden. Ik bewaarde het formulier. Daarna maakte ik een nieuwe module aan van het type RSForm Pro module waarin ik het formulier liet laden en mijn aangepaste aanmeldformulier was klaar.

Joomla! tips ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Antispam testvraag: wat is Anja's voornaam?
Dat klopt niet, probeer het nog eens

LET OP: je ontvangt de nieuwsbrief van WebLab42, het bedrijf waar Anja tegenwoordig de helft van is.

Meer nieuws & tips

 • Ja, ik wil: nieuwsbrieven en de Algemene Verordening Gegevensbescherming

  Misschien heb je het al horen gonzen: op 25 mei 2018 treedt een nieuwe Europese wet in werking, de General Data Protection Regulation, oftewel GDPR. Die GDPR gaat over persoonlijke gegevens van Europese burgers. In Nederland heet deze wet de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hij vervangt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens. En als je nu denkt: oké, daar heb ik niets mee te maken, lees dan vooral nog even door.
 • Technisch onderhoud van mijn Joomla-website, kan ik dat zelf?

  Je nieuwe website is live en je gaat lekker aan de slag met het bijhouden van de inhoud: bloggen, nieuwsartikelen, foto’s, misschien een agenda en een nieuwsbrief, zodat je site voortdurend actueel is en goed scoort in de Google rankings. Maar hoe zit het met het bijhouden van de techniek?
 • From Russia with Love

  De website van Joop (gebouwd met Joomla 2.5.28) deed het prima, dus hij zag eigenlijk niet in waarom hij hem zou moeten updaten. Tot hij ongewenst bezoek kreeg van Russische hackers. Lees hier hoe het goed kwam.
 • Probleemloos updaten van Joomla! 3.6.0 naar 3.6.1 (of 3.6.2)

  Ha fijn, een update! Snel even installeren... en dan krijg je een foutmelding. Wat nu? De handigste truc is zorgen dat je die foutmelding níét krijgt. Hieronder lees je hoe je dat doet. En mocht je de foutmelding al hebben, dan lees je hier ook hoe je het oplost.
 • Gratis personeel: laat je website voor je werken

  Voor veel mensen is een website vooral een visitekaartje of een digitale folder. Maar wie een beetje slim nadenkt maakt er een gratis personeelslid van, dat allerlei klussen zonder morren voor je uitvoert. Kun je je daar niet zo veel bij voorstellen? Dan vind je hier drie voorbeelden: twee free marketeers en een afdeling automatisering.
 • May the Forms be with You - Part I

  De handigste manier om informatie in of uit je database te krijgen? Een formulier. Formulieren zijn de power-ups van je website. Je kunt ze gebruiken voor simpele dingen. Een contactformuliertje is zo gemaakt. Maar wist je dat je met formulieren ook een mini-webshop kunt bouwen? Of het invoeren van gegevens in een extensie kunt vergemakkelijken? Of een workflow kunt vormgeven?
 • AcyMailing inschrijfformulier maken met antispam

  Nieuwsbrieven versturen vanuit je website, het kan met AcyMailing. Maar de gratis starter editie heeft in het aanmeldformuliertje geen mogelijkheid om spam te voorkomen. Hoe regel je dan dat je website niet overladen wordt door spamrobots die duizenden aanmeldformuliertjes invullen? Je kunt de betaalde editie aanschaffen – of een aangepast aanmeldformulier maken in RSForm!Pro.
 • Dokter Joomla, moet ik naar de JoomlaDagen?

  Twijfel je of je naar de JoomlaDagen moet gaan? Dat deed ik ook, ooit (toegegeven, niet zo lang, maar toch). In deze blog zet ik een paar vragen op een rijtje. En ik wil natuurlijk niet vooruitlopen op mijn eigen adviezen, maar noteer maar vast in je agenda: 31 maart t/m 2 april 2017, Woudschoten, Zeist.
 • Ingebouwde SEO-tool voor je Joomla!-site

  Dat niet-werkende links slecht voor je website zijn, hoef ik je denk ik niet te vertellen. Maar wist je dat Joomla! een ingebouwde tool heeft om niet-werkende links te fiksen? En dat je die tool ook voor allerlei andere doeleinden kunt inzetten, bijvoorbeeld om zoekmachinevriendelijke links te creëren?
 • Joomla! nieuws & tips in je mailbox

  Nieuwe Joomla-versies. Updates voor extensies. Informatie over veiligheidsrisico’s. Handige tips en trucs en slimme weetjes: soms is het fijn als iemand je gewoon even op de hoogte brengt van de laatste ontwikkelingen.