Anja de Crom bouwt niet zomaar websites.

 

Meer weten? Klik hier.

Artikelen

Probleemloos updaten van Joomla! 3.6.0 naar 3.6.1 (of 3.6.2)

Ha fijn, een update! Snel even installeren... en dan krijg je een foutmelding. Wat nu?

De handigste truc is zorgen dat je die foutmelding níét krijgt. Hieronder lees je hoe je dat doet. En mocht je de foutmelding al hebben, dan lees je hier ook hoe je het oplost.

Vanaf versie 3.6.1 zit er een CSRF token check in de update component. Voor die token check, een extra beveiligingscontrole, moet een code gegenereerd worden. Die wordt in oudere versies nog niet gegenereerd, dus kan de check hem niet vinden. Daarom krijg je bij het updaten via de update component een foutmelding.

Even ter geruststelling: dit probleem komt alleen voor als je van een oudere versie gaat updaten naar 3.6.1 of hoger. Vanaf versie 3.6.1 wordt die code wel gegenereerd, dus updaten van 3.6.1 naar 3.6.2 gaat wel in één keer goed (ik heb het net zelf uitgeprobeerd).

Zo voorkom je de foutmelding

Je kunt die hele foutmelding vermijden door eerst de update component te updaten.

Kijk bij Extensies -> Updaten of er een update is voor de component Joomla Update.

Als die er is, update die dan eerst.

Is er ook een update voor Akeeba Backup? Neem die dan ook even mee vóór je Joomla gaat updaten. Bij veel websites is ingesteld dat er automatisch een backup gemaakt wordt voorafgaand aan het updaten, en bij deze update gaat ook dat niet helemaal soepel. Ook Akeeba Backup eerst even updaten dus.

Update daarna Joomla; dat zou nu zonder problemen moeten gaan.

Zo los je de foutmelding op

Oké, je krijgt een bericht dat er een nieuwe Joomla!-versie is, je maakt een backup en klikt vrolijk op de knop Update nu, alles gaat goed... tot je een blanco scherm krijgt met deze onheilspellende mededeling:

De oplossing is gelukkig simpel. Ga opnieuw naar de administrator. Je zult zien dat je nog ingelogd bent. Rechts onderin de hoek zie je ook dat je website inmiddels Joomla 3.6.1 is. Maar je moet nog wel iets fiksen. Ga daarvoor naar Extensies -> Beheren -> Database.

Daar staat een waarschuwing dat je database niet up to date is. Klik op de knop repareren om dit te verhelpen.

Dit duurt maar een paar seconden, dan krijg je de volgende melding:

De informatie voor dit artikel vond ik op de documentatiepagina's van Joomla. Daar vind je nog veel meer handige en interessante informatie, van beginners- tot developersniveau.