Anja de Crom deelt haar kennis.

 

Meer weten? Klik hier.

Probleemloos updaten van Joomla! 3.6.0 naar 3.6.1 (of 3.6.2)

Ha fijn, een update! Snel even installeren... en dan krijg je een foutmelding. Wat nu?

De handigste truc is zorgen dat je die foutmelding níét krijgt. Hieronder lees je hoe je dat doet. En mocht je de foutmelding al hebben, dan lees je hier ook hoe je het oplost.

Vanaf versie 3.6.1 zit er een CSRF token check in de update component. Voor die token check, een extra beveiligingscontrole, moet een code gegenereerd worden. Die wordt in oudere versies nog niet gegenereerd, dus kan de check hem niet vinden. Daarom krijg je bij het updaten via de update component een foutmelding.

Even ter geruststelling: dit probleem komt alleen voor als je van een oudere versie gaat updaten naar 3.6.1 of hoger. Vanaf versie 3.6.1 wordt die code wel gegenereerd, dus updaten van 3.6.1 naar 3.6.2 gaat wel in één keer goed (ik heb het net zelf uitgeprobeerd).

Zo voorkom je de foutmelding

Je kunt die hele foutmelding vermijden door eerst de update component te updaten.

Kijk bij Extensies -> Updaten of er een update is voor de component Joomla Update.

Als die er is, update die dan eerst.

Is er ook een update voor Akeeba Backup? Neem die dan ook even mee vóór je Joomla gaat updaten. Bij veel websites is ingesteld dat er automatisch een backup gemaakt wordt voorafgaand aan het updaten, en bij deze update gaat ook dat niet helemaal soepel. Ook Akeeba Backup eerst even updaten dus.

Update daarna Joomla; dat zou nu zonder problemen moeten gaan.

Zo los je de foutmelding op

Oké, je krijgt een bericht dat er een nieuwe Joomla!-versie is, je maakt een backup en klikt vrolijk op de knop Update nu, alles gaat goed... tot je een blanco scherm krijgt met deze onheilspellende mededeling:

De oplossing is gelukkig simpel. Ga opnieuw naar de administrator. Je zult zien dat je nog ingelogd bent. Rechts onderin de hoek zie je ook dat je website inmiddels Joomla 3.6.1 is. Maar je moet nog wel iets fiksen. Ga daarvoor naar Extensies -> Beheren -> Database.

Daar staat een waarschuwing dat je database niet up to date is. Klik op de knop repareren om dit te verhelpen.

Dit duurt maar een paar seconden, dan krijg je de volgende melding:

De informatie voor dit artikel vond ik op de documentatiepagina's van Joomla. Daar vind je nog veel meer handige en interessante informatie, van beginners- tot developersniveau.

Joomla! tips ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Antispam testvraag: wat is Anja's voornaam?
Dat klopt niet, probeer het nog eens

LET OP: je ontvangt de nieuwsbrief van WebLab42, het bedrijf waar Anja tegenwoordig de helft van is.

Meer nieuws & tips

 • Ja, ik wil: nieuwsbrieven en de Algemene Verordening Gegevensbescherming

  Misschien heb je het al horen gonzen: op 25 mei 2018 treedt een nieuwe Europese wet in werking, de General Data Protection Regulation, oftewel GDPR. Die GDPR gaat over persoonlijke gegevens van Europese burgers. In Nederland heet deze wet de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hij vervangt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens. En als je nu denkt: oké, daar heb ik niets mee te maken, lees dan vooral nog even door.
 • Technisch onderhoud van mijn Joomla-website, kan ik dat zelf?

  Je nieuwe website is live en je gaat lekker aan de slag met het bijhouden van de inhoud: bloggen, nieuwsartikelen, foto’s, misschien een agenda en een nieuwsbrief, zodat je site voortdurend actueel is en goed scoort in de Google rankings. Maar hoe zit het met het bijhouden van de techniek?
 • From Russia with Love

  De website van Joop (gebouwd met Joomla 2.5.28) deed het prima, dus hij zag eigenlijk niet in waarom hij hem zou moeten updaten. Tot hij ongewenst bezoek kreeg van Russische hackers. Lees hier hoe het goed kwam.
 • Probleemloos updaten van Joomla! 3.6.0 naar 3.6.1 (of 3.6.2)

  Ha fijn, een update! Snel even installeren... en dan krijg je een foutmelding. Wat nu? De handigste truc is zorgen dat je die foutmelding níét krijgt. Hieronder lees je hoe je dat doet. En mocht je de foutmelding al hebben, dan lees je hier ook hoe je het oplost.
 • Gratis personeel: laat je website voor je werken

  Voor veel mensen is een website vooral een visitekaartje of een digitale folder. Maar wie een beetje slim nadenkt maakt er een gratis personeelslid van, dat allerlei klussen zonder morren voor je uitvoert. Kun je je daar niet zo veel bij voorstellen? Dan vind je hier drie voorbeelden: twee free marketeers en een afdeling automatisering.
 • May the Forms be with You - Part I

  De handigste manier om informatie in of uit je database te krijgen? Een formulier. Formulieren zijn de power-ups van je website. Je kunt ze gebruiken voor simpele dingen. Een contactformuliertje is zo gemaakt. Maar wist je dat je met formulieren ook een mini-webshop kunt bouwen? Of het invoeren van gegevens in een extensie kunt vergemakkelijken? Of een workflow kunt vormgeven?
 • AcyMailing inschrijfformulier maken met antispam

  Nieuwsbrieven versturen vanuit je website, het kan met AcyMailing. Maar de gratis starter editie heeft in het aanmeldformuliertje geen mogelijkheid om spam te voorkomen. Hoe regel je dan dat je website niet overladen wordt door spamrobots die duizenden aanmeldformuliertjes invullen? Je kunt de betaalde editie aanschaffen – of een aangepast aanmeldformulier maken in RSForm!Pro.
 • Dokter Joomla, moet ik naar de JoomlaDagen?

  Twijfel je of je naar de JoomlaDagen moet gaan? Dat deed ik ook, ooit (toegegeven, niet zo lang, maar toch). In deze blog zet ik een paar vragen op een rijtje. En ik wil natuurlijk niet vooruitlopen op mijn eigen adviezen, maar noteer maar vast in je agenda: 31 maart t/m 2 april 2017, Woudschoten, Zeist.
 • Ingebouwde SEO-tool voor je Joomla!-site

  Dat niet-werkende links slecht voor je website zijn, hoef ik je denk ik niet te vertellen. Maar wist je dat Joomla! een ingebouwde tool heeft om niet-werkende links te fiksen? En dat je die tool ook voor allerlei andere doeleinden kunt inzetten, bijvoorbeeld om zoekmachinevriendelijke links te creëren?
 • Joomla! nieuws & tips in je mailbox

  Nieuwe Joomla-versies. Updates voor extensies. Informatie over veiligheidsrisico’s. Handige tips en trucs en slimme weetjes: soms is het fijn als iemand je gewoon even op de hoogte brengt van de laatste ontwikkelingen.