Anja de Crom deelt haar kennis.

 

Meer weten? Klik hier.

JoomlaDagen Nederland - 31 t/m 2 april 2017, Zeist

Dokter Joomla, moet ik naar de JoomlaDagen?

Twijfel je of je naar de JoomlaDagen moet gaan? Dat deed ik ook, ooit (toegegeven, niet zo lang, maar toch). In deze blog zet ik een paar vragen op een rijtje. En ik wil natuurlijk niet vooruitlopen op mijn eigen adviezen, maar noteer maar vast in je agenda: 31 maart t/m 2 april 2017, Woudschoten, Zeist.

1: Ik ben een beginner, is het wel iets voor mij?

Het kan natuurlijk zijn dat je nog maar net begonnen bent met Joomla. Dat je alles ingewikkeld vindt. Dat je eigenlijk nog niet zo goed weet waar je mee bezig bent, en dat je bang bent dat je dom overkomt, of dat de presentaties op de JoomlaDagen te moeilijk voor je zijn.
Gelukkig kan ik je op dit punt geruststellen: de presentaties zijn ingedeeld op niveau, je mag overal heen en je wordt niet overhoord na afloop. Je kunt dus comfortabel kiezen voor een beginnerspresentatie, maar je kunt ook uit je comfort zone stappen en een presentatie bijwonen met een wat moeilijker onderwerp. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je jouw specifieke vragen kunt voorleggen aan Joomla-deskundigen voor wie geen probleem te gek is.

De dokter adviseert: grijp die kans om in één weekend ongelooflijk veel te leren van mensen die ooit ook beginner waren.

2: Moet ik dan met mijn concurrenten in één ruimte zitten?

Veel bezoekers van de JoomlaDagen zijn professioneel met Joomla bezig. Ze bouwen of ontwerpen websites of extensies. Als jij ook professioneel met Joomla werkt, zijn dat dus je concurrenten, ja: zij bedienen klanten met Joomla, jij ook. Maar veel meer zijn het mensen die ongeveer hetzelfde doen als jij, en dus met dezelfde dingen te maken hebben: vragen van klanten, technische vragen, vragen op het gebied van planning, onderhoud, extensies… Je zult zien dat je al heel snel op een "hoe doe jij dat nou" gespreksniveau zit, óók – of juist – met iemand die je eigenlijk je concurrent zou moeten noemen, maar die vooral een collega is die precies begrijpt wat jou bezighoudt.

Samengevat: als jij iedereen ziet als concurrenten, moet je niet gaan. Als je een heel weekend met de leukste collega's van de wereld wilt doorbrengen: boeken dat ticket.

3: Ik ben geen beginner, ik droom zelfs in code, heb ik daar dan nog wel wat te zoeken?

Ook voor een hardcoded nerd is er zeker nog iets nieuws te beleven. Vooral als je de presentaties over technisch complexe onderwerpen links laat liggen – dat weet je namelijk allemaal al – en je juist stort op onderwerpen als usability of zoekmachineoptimalisatie, of gewoon eens wat algemene presentaties of presentaties met niveau 'gemiddeld' bezoekt. Waarom, zul je je misschien afvragen? Nou: juist voor slimmeriken als jij is het goed om te zien wat de gemiddelde Joomler met Joomla doet en met wat voor vragen die rondloopt. Zo doe je waardevolle kennis op die je goed kunt gebruiken als je weer eens iets gaat ontwikkelen.

De dokter zegt: kijk verder dan je code lang is en ga. Mensen als jij hebben het vermogen om Joomla beter te maken.

4: Wat moet mijn partner het hele weekend zonder mij?

De dokter weet uit ervaring: alleen thuis zitten kan knap ongezellig zijn. Daar heeft je partner gelijk in. Maar als je partner geen Joomler is, dan is het niet per se een slim idee om hem of haar mee te nemen. Want een heel weekend nerdenspeak is ook best een offer voor een non-Joomler. Maar hé, de JoomlaDagen zouden de JoomlaDagen niet zijn als daar niet wat op gevonden was: het familieprogramma. Terwijl jij alsmaar slimmer wordt, verkent je partner de omgeving met andere partners en familieleden. 's Avonds eet je gezellig met z'n allen, en zo heeft iedereen een fantastisch weekend.

De dokter adviseert dus: ga niet alleen, maar neem je partner gezellig mee!

5: Ik ben nog niet helemaal overtuigd

Dat kan. De dokter is ook maar een mens, en misschien moet je het van iemand anders horen. Daarom heb ik wat Joomlers geïnterviewd voor de website van de JoomlaDagen. Allemaal hebben ze hun eigen reden om te gaan.

Rachel, bijvoorbeeld, houdt niet van feestjes maar wél van de JoomlaDagen: "Het is een uitgelezen kans om andere Joomla gebruikers te leren kennen, maar ook om nieuwe dingen te leren."

Emiel had geen idee wat hij kon verwachten en was aangenaam verrast: "Ik ging er afgelopen jaar helemaal blanco en in mijn eentje naartoe en ik kan het iedereen aanraden."

Jisse kan zich niet voorstellen dat hij níét zou gaan: "Ook al heb je niets meer te leren over Joomla, de Joomla!Dagen zullen je altijd weer wat leren over hoe een community werkt."

Maarten en Niels (vader en zoon) gaan gezellig samen, want: "Als je meer uit je site wilt halen, mag je de Joomla!Dagen niet missen."

En Lisette ervaart elke keer weer: "Kennis delen geeft een heel positieve vibe."

Joomla! tips ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Antispam testvraag: wat is Anja's voornaam?
Dat klopt niet, probeer het nog eens

LET OP: je ontvangt de nieuwsbrief van WebLab42, het bedrijf waar Anja tegenwoordig de helft van is.

Meer nieuws & tips

 • Ja, ik wil: nieuwsbrieven en de Algemene Verordening Gegevensbescherming

  Misschien heb je het al horen gonzen: op 25 mei 2018 treedt een nieuwe Europese wet in werking, de General Data Protection Regulation, oftewel GDPR. Die GDPR gaat over persoonlijke gegevens van Europese burgers. In Nederland heet deze wet de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hij vervangt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens. En als je nu denkt: oké, daar heb ik niets mee te maken, lees dan vooral nog even door.
 • Technisch onderhoud van mijn Joomla-website, kan ik dat zelf?

  Je nieuwe website is live en je gaat lekker aan de slag met het bijhouden van de inhoud: bloggen, nieuwsartikelen, foto’s, misschien een agenda en een nieuwsbrief, zodat je site voortdurend actueel is en goed scoort in de Google rankings. Maar hoe zit het met het bijhouden van de techniek?
 • From Russia with Love

  De website van Joop (gebouwd met Joomla 2.5.28) deed het prima, dus hij zag eigenlijk niet in waarom hij hem zou moeten updaten. Tot hij ongewenst bezoek kreeg van Russische hackers. Lees hier hoe het goed kwam.
 • Probleemloos updaten van Joomla! 3.6.0 naar 3.6.1 (of 3.6.2)

  Ha fijn, een update! Snel even installeren... en dan krijg je een foutmelding. Wat nu? De handigste truc is zorgen dat je die foutmelding níét krijgt. Hieronder lees je hoe je dat doet. En mocht je de foutmelding al hebben, dan lees je hier ook hoe je het oplost.
 • Gratis personeel: laat je website voor je werken

  Voor veel mensen is een website vooral een visitekaartje of een digitale folder. Maar wie een beetje slim nadenkt maakt er een gratis personeelslid van, dat allerlei klussen zonder morren voor je uitvoert. Kun je je daar niet zo veel bij voorstellen? Dan vind je hier drie voorbeelden: twee free marketeers en een afdeling automatisering.
 • May the Forms be with You - Part I

  De handigste manier om informatie in of uit je database te krijgen? Een formulier. Formulieren zijn de power-ups van je website. Je kunt ze gebruiken voor simpele dingen. Een contactformuliertje is zo gemaakt. Maar wist je dat je met formulieren ook een mini-webshop kunt bouwen? Of het invoeren van gegevens in een extensie kunt vergemakkelijken? Of een workflow kunt vormgeven?
 • AcyMailing inschrijfformulier maken met antispam

  Nieuwsbrieven versturen vanuit je website, het kan met AcyMailing. Maar de gratis starter editie heeft in het aanmeldformuliertje geen mogelijkheid om spam te voorkomen. Hoe regel je dan dat je website niet overladen wordt door spamrobots die duizenden aanmeldformuliertjes invullen? Je kunt de betaalde editie aanschaffen – of een aangepast aanmeldformulier maken in RSForm!Pro.
 • Dokter Joomla, moet ik naar de JoomlaDagen?

  Twijfel je of je naar de JoomlaDagen moet gaan? Dat deed ik ook, ooit (toegegeven, niet zo lang, maar toch). In deze blog zet ik een paar vragen op een rijtje. En ik wil natuurlijk niet vooruitlopen op mijn eigen adviezen, maar noteer maar vast in je agenda: 31 maart t/m 2 april 2017, Woudschoten, Zeist.
 • Ingebouwde SEO-tool voor je Joomla!-site

  Dat niet-werkende links slecht voor je website zijn, hoef ik je denk ik niet te vertellen. Maar wist je dat Joomla! een ingebouwde tool heeft om niet-werkende links te fiksen? En dat je die tool ook voor allerlei andere doeleinden kunt inzetten, bijvoorbeeld om zoekmachinevriendelijke links te creëren?
 • Joomla! nieuws & tips in je mailbox

  Nieuwe Joomla-versies. Updates voor extensies. Informatie over veiligheidsrisico’s. Handige tips en trucs en slimme weetjes: soms is het fijn als iemand je gewoon even op de hoogte brengt van de laatste ontwikkelingen.